Miercuri, 26 Mai 2010
Impozitele pe proprietate vor fi de două ori mai mari faţă de valorile actuale pentru persoanele care deţin una sau două locuinţe neînchiriate în afara celei de domiciliu, în timp ce pentru trei case deţinute în afara celei de domiciliu va fi o taxă cu aproape de trei ori mai mare decât în prezent.Creşterile rezultă din proiectul de ordonanţă de urgenţă, prezentat marţi seara de MEDIAFAX, pentru modificarea Codului Fiscal.
Documentul prevede că dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează cu 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi cu 200% pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Astfel, Guvernul va dubla impozitul pentru prima şi a doua clădire deţinută în proprietate, dar va elimina şi una dintre treptele de impozitare, stabilind o taxă similară pentru persoanele care deţin trei, patru ori mai multe locuinţe. Prin noul sistem, persoanele care deţin trei clădiri în proprietate în afara celei de domiciliu nu vor mai fi taxate suplimentar cu 75%, ca în prezent, ci cu 200%, rezultând o creştere de aproape trei ori mai mare a impozitului.
Persoanele care deţin patru sau mai multe clădiri în afara celei de domiciliu vor fi impozitate dublu comparativ cu valoarea actuală.
Proiectul prevede totodată că, pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administraţiei publice locale vor calcula diferenţele de impozit datorate pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 31 decembrie 2010 şi le vor comunica contribuabililor în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
"Contribuabilii care au achitat impozitul pe clădiri până la data de 31 martie 2010 şi au beneficiat de bonificaţia acordată în temeiul Codului Fiscal vor datora diferenţa de impozit pe clădiri", se arată în document.
Prin majorarea impozitelor, Guvernul estimează că va obţine pentru şase luni din acest an un plus de venituri de 45,9 milioane lei (0,01% din PIB), 95 milioane lei în 2011, 100,7 milioane lei în 2012 şi 109,5 milioane lei în 2013, reprezentând câte 0,02% din PIB.