Chirurgie dentara - Stomatologie si Implantologie DentoPlus Constanta - AZafaceri.ro

Stomatologie si Implantologie DentoPlus Constanta

Chirurgie dentara

Producător: dentoplus.ro | Adăugat: Vineri, 19 Aprilie 2013
Chirurgie dentara
1/1
Chirurgia dento-alveolara este o specialitate care permite medicului dentist sa efectueze interventii chirurgicale dentare in cabinetul stomatologic.

Chirurgia dentara presupune efectuarea unor manopere incepand cu extractia dentara si continuand cu manopere mai complicate cum ar fi: rezectia apicala (extirparea granuloamelor dentare), odontectomia (extractia unui dinte intraosos, care nu a erupt normal), chistectomia (indepartarea chisturilor dentare), regularizarea creastei alveolare, remodelarea danturii prin implanturi dentare, tratamentul afectiunilor dento-parodontale. Toate interventiile chirurgicale se realizeaza sub anestezie locala, permitand efectuarea acestora fara durere.

Tratamentul bolii parodontale

Dintii sunt fixati in osul maxilar intr-o cavitate numita alveola dentara ancorati de o retea de ligamente parodontale a caror elasticitatea confera dintilor rezistenta la socuri si o fiabilitate crescuta in timp.
Parodontita (boala parodontala) afecteaza atat osul subgingival cat si ligamentele parodontale, care se distrug, antrenand si resorbtia (disparitia) osoasa din jurul dintilor pana cand acestia devin mobili si ajung sa fie extrasi. Tesutul infectat care se formeaza sub gingie erodeaza osul creandu-se astfel defecte osoase care ajung chiar sa lase descoperita radacina dintilor (fara perete osos).
Este foarte important sa intelegem ca aceasta afectiune nu este vindecabila, ci doar controlabila, in sensul ca se pot obtine anumite ameliorari si se poate intarzia evolutia bolii, dar totul depinde de momentul in care pacientul se prezinta la tratament. In cazurile de mobilitate ridicata cand nu se mai poate obtine stabilizarea dintilor acestia pot fi inlocuiti cu implanturi dentare.

Tratamentul parodontitei consta in indepartarea placii bacteriene, a tartrului si a tesuturilor infectate datorita prezentei tartrului prin manopere ca:
- detartraj si periaj profesional - indepartarea tartrului cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete sau cu instrumente manuale si a placii bacteriene prin periaj profesional
- operatie cu lambou - o interventie chirurgicala care presupune incizarea gingiei in zonele afectate pentru a permite accesul la tesutului infectat, indepartarea acestuia si a tartrului subgingival prezent la nivelul dintilor.

Dupa indepartarea tartrului subgingival si a tesutului de granulatie, in anumite cazuri, defectele osoase ramase(zone de lipsa osoasa) se pot umple cu os artificial(aditie osoasa) acoperit cu membrana de colagen si se pot aplica substante care sa stimuleze regenerarea osoasa si a ligamentelor de ancorarea a dintelui.

Rezectia apicala

Este o manopera chirurgicala care face posibila salvarea unui dinte afectat de granulom dentar prin indepartarea tesutului infectat impreuna cu varful radacinii dintelui care prezinta infectie. La aceasta metoda se recurge cand se constata ca problema nu poate fi tratata prin tratament endodontic medicamentos.


Interventia consta in inlaturarea gingiei in zona radacinii dintelui afectat, se foreaza putin in os pentru a crea o alveola prin care se face extirparea granulomului dentar, dupa care se obtureaza canalele dintelui sau se cimenteaza un pivot si se coase la loc gingia cu fire neresorbabile care se scot dupa 7 zile.

Odontectomia

Consta in extractia a unui dinte crescut inclus si presupune indepartarea osului ce inconjoara dintele pentru a permite acestuia sa iasa dupa care se procedeaza ca si la o extractie normala. Dupa extractie se face o sutura cu fire neresorbabile care se scot dupa 7 zile. Cele mai frecvente cazuri sunt intalnite la molarul de minte.



Chistectomia

Este o interventie similara rezectiei apicale dar de o amploare mai mare, chisturile avand dimensiuni mai mari decat granuloamele. Implica adesea rezectia radacinilor dintilor interesati odata cu extirparea continutului chistic. Chistul dentar este o infectie la nivelui dintelui care e trecut deja de faza incipienta de granulom si poate cauza diferite probleme daca nu este detectat la timp: se infecteaza cauzand umflaturi sau durere, preseaza dintii vecini si creaza un disconfort in cavitatea bucala. Dupa extirparea chistului se face o sutura cu fire neresorbabile care se scot dupa 7 zile.


Regularizarea creastei alveolare

Uneori creasta alveolara prezinta proeminente accentuate, ascutite, acoperite de mucoasa subtire, aderenta, dureroasa la presiune, nu ofera o stabilitate corespunzatoare protezelor datorita lipsei de adaptare. Aceste proeminente se datoreaza extractiilor traumatizante, sau cel mai adesea, neregularizarii marginilor alveolei, a septurilor interdentare sau interradiculare. In vederea protezarii in aceste cazuri este necesara realizarea regularizarii crestei alveolare manopera ce consta in excizarea acestor proeminente osoase.

Remodelarea danturii prin implanturi dentare

Tratamentul cu implanturi dentare presupune inlocuirea dintilor lipsa prin implantarea in os a unei radacini artificiale din titan care va avea rolul de a sustine ulterior o coronita sau o lucrare dentara mai ampla. Mai multe detalii despre acest tratament gasiti accesand pagina dedicata implanturilor dentare din meniul principal.



Chistul mucos al buzei (mucocelul)

Este o formatiune chistica benigna localizata pe peretele interior al buzei care se formeaza adesea datorita lezarii (traumatizarii) canalului glandei salivare prin muscarea buzei sau in urma unui accident. Apare mai frecvent la persoanele care poarta aparat dentar cu varste pana in 30 de ani. Daca nu dispar de la sine dupa un interval de pana la 6 saptamani trebuie excizate prin metoda chirurgicala pentru a nu genera alte complicatii si a scapa de discomfortul generat de prezenta lor.
Tratamentul consta in excizarea chistului printr-o incizie superficiala sub putina anestezie locala. Dupa excizare se face o sutura cu fire neresorbabile care se scot dupa 7 zile.



Indicatii postoperatorii

• Nu consumati bauturi alcoolice daca va sunt administrate antibiotice.
• Nu fumati pana la vindecarea plagii pentru a nu ingreuna acest lucru.
• Nu clatiti gura cel putin 12 ore pentru a nu mobiliza cheagul care se formeaza.
• In primele 3 zile nu consumati alimente prea fierbinti sau prea reci.
• In primele 24-48 ore de la interventia chirurgicala evitati alimentele tari care solicita o masticatie prea intensa.
• Igiena bucala (periajul dintilor) se reia normal dupa 24 ore, ferindu-se atingerea plagii cu periuta de dinti.
• Aplicati pe fata pungi cu gheata infasurate intr-un prosop sau un prosop udat cu apa rece, in primele 12 ore si tineti capul ridicat pe perna in timp ce dormiti pentru a reduce sangerarea si tumefactia.
• O anumita sangerare dupa interventia chirurgicala este normala. Daca apare o sangerare abundenta aplicati o compresa sterila peste plaga si tineti strans muscat pe ea 30 minute. In acelasi timp tineti capul ridicat pe perna. Daca sangerarea nu se reduce semnificativ prin acest procedeu sunati-ne.
• La 24 de ore dupa interventia chirurgicala va recomandam sa clatiti de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cu apa de gura ce contine Clorhexidina 0,12-0,2% (Corsodyl, Parodontax, etc).
• Sa luati toate medicamentele care va sunt prescrise de catre noi (de obicei prescriem antibiotice, antiinflamatorii si analgezice).
• Prezentati-va la control dupa 7 zile de la interventia chirurgicala pentru indepartarea firelor de sutura.
  • Stomatologie si Implantologi
    e DentoPlus Constanta

  • Contactează firma
    • Tip firmă:
    • Prestari servicii
    • Persoană contact:
    • Dr Resit Ayla
    • Functia ocupată:
    • Medic stomatolog
    • Adresă:
    • Strada Corbului, nr. 27
    • Localitate:
    • Constanţa, Constanta
    • Telefon:
    • 40763626400
    • Fax:
    • Website:
    • http://dentoplus.ro
http://www.bursa.ro