Oala sub presiune -25 litri - MARCO&DORA IMPEX SRL - AZafaceri.ro

MARCO&DORA IMPEX SRL

Oala sub presiune -25 litri

Producător: tcm | Adăugat: Miercuri, 23 Mai 2012
Oala sub presiune -25 litri
1/1
Oala sub presiune 25 litri

Oala sub presiune este o ustensila indispensabila din bucataria oricarei femei moderne, deoarece permite gatirea rapida a preparatelor. Introducerea acestui sistem de gatit se datoreaza prototipului inventatorului francez Denis Papin (1679).

Acesta se numea „digesteur", insa nu s-a bucurat de un succes comercial, in 1927, o firma germana a inceput sa comercializeze propriul model, dar abia dupa Al Doilea Razboi Mondial a luat amploare aceasta metoda rapida de gatit.

Mecanismul de functionare

Ideea inventarii oalei sub presiune se bazeaza pe un principiu esential in fizica, si anume faptul ca apa nu fierbe intotdeauna la 100 grd C, punctul de fierbere a apei depinzand de presiunea atmosferica.

In orice tip de oala traditionala, apa fierbe la o temperatura de aproximativ 100 grd C si nu este posibil sa supui alimentele unei temperaturi mai mari decat aceasta. La oala sub presiune este insa posibil sa blochezi eliminarea aerului si a aburilor, ceea ce va determina o crestere a presiunii din interior, care va ajunge la valori mari. Temperatura de fierbere va creste pana la 120 grd C sau chiar mai mult,
iar timpul de preparare se va reduce astfel foarte mult.

Pentru a se evita presiunea si temperaturile foarte inalte, coacerea se poate regla printr-o valva de siguranta, aceasta fiind principala inovatie tehnica a oalei sub presiune. in cazul unei presiuni excesive, valva se va ridica si va permite eliminarea vaporilor de abur si a picaturilor de apa.
Astfel temperatura va scadea sub 100 grd C si presiunea se va normaliza.

Avantaje si dezavantaje ale folosirii oalei sub presiune

Cel mai important avantaj este cu siguranta economia de timp. Consumul de energie se reduce, deoarece pierderile de caldura sunt minime si coacerea se face la foc mic. De asemenea, oala sub presiune ajuta in general la pastrarea diferitelor substante nutritive, iar pentru pregatirea alimentelor se folosesc cantitati mai mici de grasime si apa. Un dezavantaj al acestui sistem de gatire sub presiune este ca nu se poate folosi in cazul tuturor retetelor. Printre alimentele cele mai potrivite sunt cerealele si legumele.

Oala sub presiune este indicata mai ales in cazul retetelor care au un timp de preparare mai mare de 45 de minute, cum
ar fi ciorbele, supele, stufatul, tocanitele, mancarurile pe baza de carne care necesita o fierbere indelungata (vita, oaie etc).
Oala sub presiune nu este recomandata in cazul alimentelor sensibile la caldura, cum este uleiul de floarea-soarelui, si nici in cazul alimentelor care se gatesc rapid, de exemplu pilaful, sau care necesita un timp de coacere precis.

Reguli pentru folosirea corecta a oalei sub presiune

- evitati sa umpleti prea mult oala, pentru ca alimentele sa nu astupe valva de siguranta;
- deschideti capacul oalei numai cand suieratul a disparut, aratand ca presiunea din interior e egala cu aceea din exterior; -spalati bine oala, mai ales in zona garniturii, evitand sa folositi materiale abrazive sau care contin clor.
Calitate foarte buna !
http://www.bursa.ro