Fundatia Culturala Ideea Europeana/ Editura Ideea Europeana - AZafaceri.ro

Fundatia Culturala Ideea Europeana/ Editura Ideea Europeana

Fundaţia Culturală Ideea Europeană a fost infiintata in anul 2003 (Bucuresti).

Fondatori: Aura Christi (poet, romancier, eseist) si Andrei Potlog.

Sub egida acestei institutii nationale functioneaza Editura Ideea Europeana.

A fost editor al revistei Contemporanul. Ideea Europeana pana in martie 2010.

Ideea Europeana este titlul unei importante reviste de filosofie, infiintate, girate si construite de filosoful Constantin Radulescu Motru in prima jumatate a secolului trecut (1919).
Prin infiintarea Fundatiei Culturale Ideea Europeana, prin activitatea acestei institutii de anvergura europeana, ce are ca scop lansarea si propagarea valorilor democratiei, a dialogului multicultural, a valorilor culturii, literaturii române vii si integrarea lor in circuitul de valori europene si universale etc., a fost revitalizat un brand important in contextul culturii române.
Fundatia Culturala Ideea Europeana inseamna prestigiu, directie in cultura, stil, profesionalism, cultul lucrului bine facut, eficienta, cultul prieteniei.

Scriitorul Aura Christi a adus in cercul, „tribul” Ideea Europeana scriitori importanti, ca de pilda Nicolae Breban, Nicolae Balota, Ion Ianosi, cultivând, impotriva curentului existent, modele reale si valori de prim rang. A fost editata lunar si propagata pe toate circuitele media vechea si prestigioasa revista nonprofit Contemporanul (an de infiintare: 1881), care din 1990 apare cu subtitlul Ideea Europeana si este condusa de acad. Nicolae Breban si de Aura Christi.

Editura Ideea Europeana, care functioneaza sub auspiciile Fundatiei Culturale Ideea Europeana, a editat circa 200 de titluri prestigioase, de un nivel profesionist, lansate & intens mediatizate pe piata culturala; cu prilejul aparitiei celor mai importante titluri, se organizeaza lansari, dezbateri, lecturi publice.

Printre cei mai prestigiosi autori din grupul Ideea Europeana se numara scriitori clasici, precum bunaoara Lev Tolstoi, F. Dostoievski, Rainer Maria Rilke, J.W. Goethe, Gilbert Durand etc., iar dintre ilustrii nostri contemporani: Nicolae Breban, Ion Ianosi, Janina Ianosi, Nicolae Balota (Franta), Stefan Borbély, Irina Petras, Monica Savulescu Voudouri, Victor Ivanovici (Grecia), S. Damian (Germania), Philipe Palini (Italia) etc. Au fost traduse prestigioase titluri din limbile franceza, germana, rusa, italiana etc. Colaborari cu Centrul Cultural „Nicolae Iorga” (Ambasada Frantei in România), Casele de Edituri Gallimard, PUF (Franta), VECE (Rusia), Ministerul Afacerilor Externe din Franta, Ambasada Republicii Azerbaigean in România, Fund for Central and East European Book Project, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului din România, Ministerul Afacerilor Externe din România, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din Moldova etc.

Sub sigla Ideea Europeana au luat fiinta colectii de un real prestigiu, cunoscute publicului larg: 100 Capodopere, Dictionare · enciclopedii, Poesis, Roman & fiction, Istorie & teorie & critica literara etc. Clubul de Dialog Ideea Europeana a organizat dezbateri axate pe modele europene: Lev Tolstoi, F. Dostoievski, Rainer Maria Rilke, Friedrich Nietzsche, Nicolae Balota, Nicolae Breban etc., situate deliberat intre traditie si plina modernitate.

Ideea Europeana participa in mod curent la Saloane de Carte din tara, la Târgul Bookfest (Bucuresti) si, respectiv, la Târgul National Gaudeamus, Caravana Gaudeamus (Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova etc.), Salonul de Carte si Presa AMPLUS, Târgul National de Carte LIBRIS. Prezenta constanta a Editurii Ideea Europeana a fost remarcata la Saloanele de Carte din Franta, Israel, Italia, Ungaria, Austria, Anglia, Germania etc.

In 2006, grupul Ideea Europeana, in colaborare cu Asociatia EuroPress, a lansat pe circuitul mass media Apelul pentru salvarea culturii române vii, care s-a bucurat de adeziunea colegilor din presa vorbita si din presa scrisa nationala si internationala. Apelul a adunat 900 de semnaturi din România, Israel, R. Moldova, SUA, Franta, Germania etc. In anul 2009, un an extrem de dificil pentru cultura româna vie, a fost relansat Apelul pentru salvarea culturii române vii · 2009, sub forma unei Scrisori deschise in atentia domnului Prim Ministru.

Site: www.ideeaeuropeana.ro

Din anul infiintarii, au fost realizate parteneriate cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din România, Muzeul National al Literaturii Române, Ministerul Afacerilor Externe a României, Departamentul pentru Relatiile cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica, Institutul Cultural Român, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraica, Cercul Cultural din Ierusalim, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Româna, Centrul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, precum si cu alte institutii din tara si de peste hotare, atât revista Contemporanul, cât si Editura Ideea Europeana având o vizibilitate evidenta in peisajul cultural, social, politic national, european si noneuropean.

Colaboratori: România, Franta, Israel, Germania, Grecia, SUA, Elvetia, Rusia s.a.

Turnee, lecturi publice, dezbateri, conferinte nationale (Iasi, Cluj, Ploiesti, Bucuresti, Timisoara, Satu Mare, Sibiu etc.), europene (Salonic, Delphi, Atena) si noneuropene (Tel Aviv, Ierusalim, Haifa).

Prin programul PromoCult, a fost organizat, in colaborare cu Asociatia EuroPress, un turneu de conferinte, polemici si lecturi publice sub genericul „Scriitorii romani si diaspora. Grecia”. Ideea Europeana a organizat, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din România, prin programul consacrat Anului European al Dialogului Intercultural, un turneu de dezbateri culturale, lecturi, spectacole, intitulat „Cultura si literatura româna in contextul relatiilor româno-basarabene”, incluzând trei locatii distincte, si anume Iasi, Chisinau si Cahul.

Parteneri: Asociatia EuroPress, ErcPress, Primaria sector 2 Bucuresti.

Parteneri media: Convorbiri literare, Poezia, Dacia literara, Radio România Cultural, TVR Cultural, Agentia Amosnews, Azi, Radio România Actualitati, Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din România (APLER, membri: 25 de reviste literare), Asociatia revistelor si Publicatiilor din Europa (ARPE), Mediafax.

Afilieri: Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din România (APLER, membri: 25 de reviste literare), Asociatia revistelor si Publicatiilor din Europa (ARPE).

© Fundaţia Culturală Ideea Europeană
© Editura EuroPress Group
  • Fundatia Culturala Ideea Eur
    opeana/ Editura Ideea Europe
    ana

  • Contactează firma
    • Tip firmă:
    • Producator
    • Persoană contact:
    • Andrei Potlog
    • Functia ocupată:
    • director
    • Adresă:
    • OP-22, CP-113, Sector 1
    • Localitate:
    • Bucureşti, Bucuresti
    • Telefon:
    • 0212.125.692
    • Fax:
    • 0212.125.692
    • Website:
    • http://www.ideeaeuropeana.ro
http://www.bursa.ro